Nyt osaamme pestä kätemme. Oppisimmeko pesemään hampaammekin?

Olen kirjoittanut nyt muutaman kuukauden uutta blogiani. Tänään koen tämän tekstin kirjoittamisen merkityksellisempänä kuin yhdenkään aikaisemman tekstini. Ne eivät ole suinkaan mielestäni vähempiarvoisia, mutta koronaviruksen vuoksi kirjoittaminen tuntuu erityisen tärkeälle.

Kun maailma velloo ympärillä, pienet asiat, kuten hampaat, voivat muuttua vähemmän tärkeiksi. Uskon lopulta juuri niissä pienissä asioissa piilevän järjissämme pysymisen salaisuuden. Keskittyminen niihin asioihin, joita voimme hallita ja joihin voimme vaikuttaa suoraan on nyt tärkeämpää kuin koskaan ennen. Ja yksi helpoimmista keinoista saavuttaa hallinnan tunnetta onkin minusta ehdottomasti hampaista huolehtiminen.

Puhdas suu, ehjät hampaat ja vuotamattomat ikenet ovat myös oiva keino vahvistaa kehoa kaikenlaisia sairauksia vastaan. Tästä ei ainakaan haittaa ole koronakamppailussa.

Heitä huoli hampaista harjasi harteille

Hampaiden hoitamisen laiminlyöminen on tähän astisessa elämässä usein voitu kuitata kiireellä. Nyt kiirettä ei suurimmalla osalla enää ole eli se selitys ei enää kelpaa! Näen tässä tilanteessa siis suuren mahdollisuuden ja samaan aikaan valtavan vastuun jokaisen omasta tekemisestä. Tätä korostaa erityisesti se, että emme voi enää odottaa muiden kantavan vastuuta päivittäisestä hyvinvoinnistamme. Kaikki temput on tehtävä ihan itse.

Pappa auttaa lapsenlastaan hampaiden pesussa.
Tutkimusten miehen antama esimerkki motivoi poikia eniten kiinnostumaan omista hampaistaan.

Voimme jumpata, tehdä terveellistä ruokaa, auttaa toisiamme, hengitellä rauhassa, ulkoilla ja hoitaa suitamme. Näen hampaiden hoidossa mahdollisuuden perheiden yhteen “lisäleikkiin”, kun kaikkien hermoja alkaa kiristää ja tekeminen meinaa loppua kesken.

Vinkkejä viihdykkeeksi vaikeisiin viikkoihin

Perheet voivat helposti saada kulumaan 20–30 minuuttia aikaa kilpaillessaan “Kuka pelkää punaista pilleriä?” tai “Kenen hampaat ovat tänään puhtaimmat?” -leikeissä. Tässä leikissä hampaat värjätään plakkivärillätabletilla ja sitten tutkitaan kuka onnistui parhaiten. Tämän kisan voi tehdä myös pariskunnat tai ihan vain omaksi iloksesi. Jos innostut värjäämään hampaitasi ja mökkihöperyyden iskiessä myös kuvaamaan niitä, näemme mielellämme tuloksia! Tägää siis mukaan @suusisupervoima tai käytä hastagia #innostusuustasi. En ole yhtään yllättynyt, mikäli tämän kisan häviäjät eivät olekaan lapsia. Palkinnon voitte keksiä itse… kunhan se ei ole karkkia. 😉

Lapset osaavat kyllä innostua mitä hulluimmista jutuista, jos sinäkin innostut ja heittäydyt hullutteluun ensin. Voit myös värjätä omat hampaasi kertomatta siitä etukäteen lapsellesi ja kun menet juttelemaan hänelle ihan tavalliseen tapaan, saatat saada hymyn tai naurun vilauttamalla punaista hammasriviäsi. Mikäs sen ihanampaa!

Oppa-aasi esittelee hampaiden hoitotuotteita.
Oppa-aasi on erityisen tykästynyt pinkkeihin hammashoitotuotteisiin. Siksi hän tykkää myös plakkiväritableteista!

Nyt on kaikilla aikaa pestä hampaitaan vaikka 10 minuuttia, kuurata hammasvälejä ja tutkia sitä suuta. Tutkimista helpottaa, kun jokaisella on oma pieni peili hammasharjan vieressä. Niitä pieniä suupeilejä, joita hammashoitoloissakin käytetään, saat ostettua vaikka Hampaille.fi-verkkokaupasta kotiin kuljetettuna. Lapsista ne ovat jänniä ja kivoja, lähes agentin tarvikkeita!

Sinun vastuusi korostuu nyt

Me hammashoidon ammattilaiset ristimme nyt desinfioituja käsiämme hyvin tiukasti ja toivomme kaikkien hoitavan omia suitaan huolellisemmin kuin koskaan ennen! Pahimmassa tapauksessa maamme kiireettömän hammashoidon toteuttaminen vähenee huomattavasti tai pysähtyy jopa kokonaan. Tällöin toivoisin kuulevani kaikista Suomen kolkista hammasharjojen suhinaa ja surinaa. Pyydän, pelasta itsesi ja lapsesi myöhemmin tulevilta ongelmilta ja innostu hampaiden hoidosta nyt. Kun hoitolat taas toimivat normaalisti, jonot ovat entistäkin pidemmät!

Aikuisen tulisi opastaa alle 10–vuotiaiden lasten hampaiden pesua hyvin läheisesti. Jos lapsesi on kovapäinen ja haluaa pestä itse hampaitaan, salli se hänelle aamuisin. Aikuinen pesee hampaat illalla.

Pällin pitää nyt kestää pienten hampaiden hoitamista. Siksi jaan sinulle näitä muutamia keinoja, joista toivottavasti saat hyötyä pesuhetkiinne.

Lasten hampaiden pesuun Suusankarin pesupassi

Olemme kehittäneet Suusi Supervoimassa lasten hampaiden pesuun Suusankarin oman pesupassin, jolla voit lisätä motivaatiota positiivisten tekojen keräämiseen suun hyväksi. Miksei aikuisellakin voisi olla oma passi!

Voit tallentaa kuvan passista omalle koneellesi tästä ja tulostaa sen vaikka jääkaapin oveen. Passin kohtien täyttyessä voitte keksiä yhteisen palkinnon. Sinä tiedät parhaiten, mistä lapsesi innostuu ja mikä häntä motivoi.

Suusankarin pesupassi lasten innostamiseksi hampaiden pesuun.
Saat tallennettua kuvan klikkaamalla sitä hiiresi oikealla painikkeella. Voitte sopia itse, onko palkinto saavutettu, kun yksi osio on täynnä vai vaikkapa yhteensä kymmenen kohdan saatua merkinnän.

Toivon koko suuhygienistisydämestäni kaikille pitkää pinnaa, jaksamista, iloa ja innostumista hampaan kokoisista asioista. Lisää innostusta tulen jakamaan taas pian sähköpostikirjeessäni. Voit tilata sen itsellesi kirjoituksen alta.

Pitäkää huoli toisistanne, älkääkö antako hymyjenne hyytyä!

Tämä blogiteksti on kirjoitettu yhteistyössä Hampaille.fi-verkkokaupan kanssa.