Hoppu ja hampaat eivät ole mätsi missään

On kuulemma surullista perusarkea, että suuhygienisti usein hammashoitolan kiireessä joutuu toivomaan, että kukaan asiakas ei vain kysyisi mitään ylimääräistä. Ainakaan nyt ja tänään hän ei todellakaan ehdi näyttää, miten sinä voisit pärjätä kotona hampaidesi kanssa paremmin. Valitettavasti monen hyväntahtoisen suunhoidon ammattilaisen arkea on se, ettei nykypäivänä enää voi keskittyä alamme tärkeimpään tehtävään eli ehkäisemään suusi ongelmia – aikaa sinun yksilölliseen ohjaukseesi ei välttämättä ole yhtään. Liekö moni kerkiää hädin tuskin puhua asioista edes korkealla tasolla.

Meillä olisi niin valtavasti asioita, joita pitäisi kanssasi käydä ja jutella läpi ennen kuin sinut kallistetaan hoitotuoliin. Vaikeaahan siinä on esitettyihin kysymyksiin vaakatasossa sitten vastailla, kun makaat suu auki kaikki pelit ja rensselit suussa, hirvittää ja olet muutenkin tilanteessa “altavastaajana”. Sitä seuraakin “kiitos ja ensi kertaan”, jolloin taas on kiire eikä laadukkaalle juttelulle jää tilaa.

Oppa-aasin näyttämä esimerkki siitä, miten hammasharjaa pidetään puoliksi ikenen päällä.
Onko sinulle ehditty hammashoitolassa kertoa, että harjan tulisi kulkea osittain ikenen päällä?

Mahdollisuus jutustelulle on mahdollisuus auttaa juuri sinua

Ammattilaiset eivät kuitenkaan oikein voi auttaa sinua, jos heillä ei ole aikaa kohdata sinua ja jos he eivät tiedä sinusta tarpeeksi asioita. Ravintotottumustesi, erilaisten tapojesi ja ajatusmalliesi, purentasi, ikeniesi kunnon, käytössäsi olevien välineidesi ja niin monen muun asiasi selvittämiseen tarvitaan aikaa. Aikaa hetkeen, jossa olemme ihmisiä toisillemme, samassa asennossa.

Ymmärrät varmasti, kuinka moni hampaisiin liittyvä tärkeä asia jää vain meidän tietoomme. Jotta sinä voisit onnistua hyvin, pelkästään hampaiden pesuun liittyen pitäisi käydä seuraavat asiat kanssasi läpi:

  • Aika, joka juuri sinun hampaidesi pesuun tulisi käyttää.
  • Miten ja millä välineellä juuri sinun hampaasi ja hammaskaaresi saa aidosti puhtaiksi. Mistä sinä voisit sen yksin tietää, kun välineitä on niin paljon?
  • Mistä tiedät, että juuri sinun hampaasi ovat puhtaat. Tiedätkö, miltä puhtaat hampaasi tuntuvat?
  • Mitkä alueet suussasi ovat juuri sinulle haasteellisia.
  • Jos harjaaminen on vaikeaa, miksi se on vaikeaa juuri sinulle.

Irvistävä hampaiden pesu, jossa harjan harjakset menevät ruttuun.
Jos hampaiden pesusi näyttää tältä, henkäise ja hellitä nopeasti!
  • Milloin sinun päivärytmiisi ja elämäntilanteeseesi pesu sopisi parhaiten, kokematta itseäsi huonoksi ihmiseksi ja hammaspesua kuormittavaksi.
  • Mikä mahdollisesti estää sinua harjaamasta hyvin tai ylipäätään.
  • Miksi harjaus ja hampaistasi huolehtiminen on tärkeää juuri sinulle, mikä sinua motivoisi hoitamaan niitä.
  • Millainen harja juuri sinulle sopii ja kuinka usein se tulisi vaihtaa.
  • Millainen tahna sopisi juuri sinun suusi tilanteeseen tai toiveisiisi. Suun puhdistuksessa mekaaninen tekeminen on tärkeintä ja kaikki aineet ovat tukemassa sitä.

Kiire sotii suusi terveyttä ja koko hyvinvointiasi vastaan

Sen lisäksi, että hoitolan kiireessä nuo asiat joko käydään liian nopeasti tai ei ollenkaan läpi, sinullakin on kiire. Kiire ulos hoitolasta ja elämäsi kanssa yleensä, niin kuin kaikilla kaikessa koko ajan on. Itse yritän noudattaa ajatusmallia, jonka mukaan elämässä on kiireen sijaan paljon hetkiä, joissa pitää olla läsnä ja hampaiden pesu on yksi niistä. Hyvä ja positiivinen hetki, sillä panostan itseeni.

Hampaiden kanssa ei hoppu helpota ja vauhti on vihollinen. Laatu ja tietoinen tekeminen on se juttu. Sadat ihmiset ovat kertoneet minulle, etteivät käytä sähköharjaa, koska sen käyttö on niin hidasta. AIVAN! Jos alat arvostaa suuhusi siirtämääsi aikaa, alat pitää sitä tärkeänä ja sitten sinulla ei oikeastaan ole enää kiire vain päästä asiasta eroon.

Minulle hampaiden pesu on oma haaveiluhetki. Istua törötän tyytyväisenä pöntön kannella, joskus liiankin kanssa – ammatistani johtuen tietenkin. Liiallista voimankäyttöä tarkoittava hampaiden yliharjaaminen on tietenkin ongelmallista. Jos saat huolelliseen ja hellään pesuun joskus hurahtamaan aikaa useita minuutteja, ei se haittaa. Kunhat et käytä väkivaltaa.

Kuinka voit pestä hampaasi paremmin?

Kokosin seuraavaksi muutaman jutun, jotka toivon sinun lukevan ajatuksella ja ottavan pohdintaasi. Uskon sen auttavan sinua paremman pesutuloksen kanssa.

Harjaaminen kahdesti on hieno juttu reikiintymisen kannalta, sillä hampaasi vaativat fluoria kahdesti päivässä pysyäkseen reikiintymättöminä. Kuitenkin ikeniesi näkökulmasta uusimman tutkimuksen mukaan harjaaminen jopa 3–4 kertaa päivässä vähentää riskiä sydän- ja aivoinfarktiin ja valtimonkovettumataudille. Että kerta päivässä ei todellakaan riitä, jos haluat vaikuttaa terveyteesi. Jos et halua, on se mielestäni surullinen valinta.

Jos harjaaminen aiheuttaa oksennusrefleksin, pese hankalat kohdat ilman tahnaa. Tahnasta syntyvä vaahto yleensä pahentaa yökkäysalttiutta. On tärkeämpää pestä hampaat ilman tahnaa hyvin kuin jättää pesu tahnan kanssa huonolaatuiseksi.

Sähköhammasharja on tutkitusti tehokkain väline, mutta ei aina sovi ihan kaikille. Jos sähköharja ei istu suuhusi, valitse silloin pehmeä ja hyvälaatuinen manuaaliharja. Oikeastaan välineellä ei ole väliä, jos pesutulos on puhdas. Tämä on mielestäni loogista. Anna kuitenkin sähköharjalle mahdollisuus, vaikka se alkuun tuntuisi omituiselta. Harjoitus ja totuttelu tuottaa tuloksen. Malttia siis.

Vääränlainen, hammasharjan nyrkin sisään puristava pesuote.
Pidä otteesi hammasharjasta hellänä. Älä purista harjaa nyrkin sisään.

Toivon, että valitset sähköhammasharjan ja niistä pyörivällä ja sykkivällä liikkeellä varustetun version. Pattereilla toimiva tai edullisin kone ei ole riittävän tehokas.

Huomioi, että sähköharjaan siirtyminen ilman sen käytön opettelua ei vielä ole oikotie onneen. Sitä käytetään paikallaan ja harja tekee työn.

Älä purista laitetta koko kädellä, vaan pidä se avoimessa otteessa, näin tekeminen pysyy tarpeeksi kevyenä.

Ajattele peseväsi myös ikeniäsi. Harjan tulee kulkea osittain myös ikenen päällä, älä ainakaan välttele osumasta ikeneen. Lika kertyy juuri ienrajaan.

Kahden minuutin ohjeeksi annettu harjausaika ei kerro, onko suusi puhdas! Fluori vaikuttaa siinä ajassa, mutta tällä ei ole mitään tekemistä ikeniesi terveyden kanssa. Pese, kunnes tulee puhdasta, ja tarkasta pesutulos aika ajoin pinkillä pillerillä eli plakkivärillä.

Yksi esimerkki oikeanlaisesta, kevyestä hammasharjaotteesta.
Ote hammasharjasta muuttuu hieman pesukohdasta riippuen, mutta keveys ja hellyys säilyy.

Tämä on erittäin tärkeää: pese järjestyksessä. Suosittelen aloittamaan pesun aina kielen puoleisilta pinnoilta, sillä ne ovat kokemukseni mukaan lähes kaikille haasteellisimmat. Älä pompi puolelta toiselle. Pese ensin leukasi koko sisäkaari, ulkokaari ja viimeiseksi helpoin eli purupinta. Tällä menetelmällä tiedät mistä olet tulossa ja mihin olet menossa.

Huomioi kohta, jossa käännät kättäsi. Kohta, jossa heilautat harjan käsiosan toiselle puolelle, jää yleensä likaiseksi. Tämä haaste on varsinkin tekevän käden puolella.

Oikeanlainen, kevyt ote hammasharjasta.
Oikeanlainen ote hammasharjasta on kevyt ja hellä.

Tässä on vain osa kaikesta siitä, mitä haluaisin sinun ymmärtävän hampaiden pesun tekniikasta ja tärkeydestä. Kirjoitin aiheesta jo kerran aikaisemmin ja sanottavaa jäi vieläkin. Jos haluat tietää lisää siitä, kuinka puhdistat suusi aidosti, ryhdythän kirjekaverikseni!