“Olen jo raivoissani, myös sinulle, vaikka en tietenkään näytä sitä. Puhumme samasta asiasta uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Näytän sinulle asioita opetusleuoilla ja näytän sinulle asioita omasta suustasi peilin edessä. Värjäämme hampaasi plakkivärillä ja sekään ei auta. Olen epäonnistunut ammattilaisena. Miten hampaiden peseminen voi olla näin vaikeaaaaaa, aaaarhg! Minä luovutan ja olen valmis vaihtamaan alaa!” Nämä olivat ajatuksiani ennen valmistumistani, mutta toisinaan tuo tunne nostaa edelleen päätään, sillä haluan sinun oikeasti onnistuvan hampaidesi pesemisessä.
Peilin eteen suu auki hampaita tutkiskelemaan!
Opiskelujen loppusuoralla olin kesätöissä ja hoidin sympaattisen vanhan herran hampaat, jotta hän pääsisi kiihkeästi jonottamaansa lonkkaleikkaukseen. Hoitokäynnistä oli pakko ottaa aikaa siihen, miten hän saa työni tuloksen pysymään hyvänä eli miten hän pärjää hampaiden pesussa itsenäisesti. Tämä tulisi olemaan työssäni onnistumisen mittari, the ultimate test. Näin ajattelen vieläkin: onnistun vain, kun sinä onnistut yksin ilman minua. Muuten teen vain temppuja, joiden merkitys katoaa melko pian. Pappa oppi ja pääsi leikkaukseen. Ja minä sain viittaani uuden merkin onnistumisesta.
Rempseänä suuhygienistinä olen aina ottanut tämän ajan, viimeistään kun tapaamme toisen kerran. En koskaan ole väheksynyt konkreettisen näyttämisen voimaa. Niin monet kerrat olen saanut nauraa kyyneleet silmissä erityisesti vanhempien miesten suhtautumiselle ohjaustilanteessa. “On se kumma, kun tämän ikäistä miestä pitää opettaa pesemään hampaitaan!” tai “On ku hevosnäyttelyssä!” ovat arkisia kommenteja.
Monelle tilanne voi tuntua oudolta, kun oikeasti tulee ensi kertaa elämässään asetelluksi peilin eteen katsomaan suuhunsa ja oppimaan niinkin yksinkertaiselta tuntuvaa asiaa kuin hampaiden pesu. Minua ei ole koskaan kiinnostanut ikäsi, sukupuolesi tai statuksesi – jos suusi ei ole puhdas, tiedän sinun tarvitsevan apuani ja raahaan sinut peilin luokse. Koska haluan työni jäljen olevan ylisukupolvista ja työni on intohimoni.
Miksi hampaiden peseminen on niin vaikeaa?
Hammaskaari on moniulotteinen. Voisin väittää lähes jokaisen hammaskaaren olevan myös yksilöllinen, niinhän sormenjälkemme ja kävelytyylimmekin ovat. Yhdellä on kapea hammaskaari ja toisella niin leveä, etteivät hampaat sipaisekaan toisiaan. Kolmannella kallistuu yksi hammas yhteen suuntaa ja toinen toiseen, neljännellä on liikaa hampaita liian tiiviisti kaaressa ja viidennellä puuttuu useampikin. Kuudennella on suussaan pelkästään implantteja tai muita virityksiä. Eroja on paljon.
Kädentaitosi ja motoriikkasi, hahmotuskykysi, tuntoaistisi, ajankäyttösi, asian tärkeältä tuntuminen ja välineesi vaikuttavat valtavasti siihen, miten onnistut hampaiden pesussa. Niin moni asia voi mennä pieleen tässä niin rutiiniksi muodostuneessa asiassa. Moni kompuroi siihen, että pitää hampaiden harjausta ja sen osaamista itsestäänselvyytenä.
Oikeasti hampaiden harjaaminen ja hoitaminen on vaikeaa
Seuraava ajatus palaa toistuvasti mieleeni: suuhygienistiä tarvittaisiin kaikkialla. Pitäisi mennä koteihin, päiväkoteihin, hoitokoteihin, työpaikoille, tapahtumiin ja messuille, lomareissuille, kouluihin… Pitäisi olla tv:ssä, radiossa, somessa, läppäreissä… Lista on loputon. Lähes jokainen suomalainen tarvitsisi henkilökohtaisen suusankarin! Sparraamaan, muistuttamaan, kehumaan ja kannustamaan, niin vaikeaa hampaiden peseminen on.
Ja nyt puhun harjaamisesta sillä tasolla, jolla se suu saadaan oikeasti puhtaaksi, niin puhtaaksi, että se pysyy terveenä. Sitä harjaamista, jossa voit sanoa käyttäneesi harjaa suussa tai pesseesi kyllä ohjeen mukaan kahden minuutin ajan, mutta harjasi heiluu vain yhdessä kohtaa, ei nyt tässä tapauksessa ihan lasketa. Tilastojenkin valossa me suomalaiset olemme surkea harjauskansa. Kai nyt olemme, jos kukaan ei oikeasti ehdi ja pysty asiaa opettamaan! Samat ohjeet eivät kerta kaikkiaan sovi kaikille.
Keskity, hyvä ihminen!
Olen saanut lukea lehdistä muun muassa siitä, miten sähköhammasharja on vuoden turhake ja erityisen veret seisauttavaa oli erään lehden ohjeistus siitä, että hampaiden harjaamisen lomassa voi vaikka seistä yhdellä jalalla ja samalla “treenata corea”. Aloin melkein kirkua. Kaikki se työ, mitä me suunhoidon ammattilaiset yritämme tehdä, voidaan sivaltaa yhdellä artikkelilla aivan metsään. Kiitos hei tosi paljon!
Ei, et kyllä saakeli sentään voi tehdä yhtään mitään muuta samalla kun peset hampaitasi!
Hampaiden harjaaminen on aivan tolkuttoman vaikeaa, joten keskity nyt hyvä ihminen vain ja ainoastaan siihen! Olen kuullut selityksesi siitä, miten multitaskaat ja hoidat kotitöitä, treenaat lihaksia ja nautit auringosta samalla. Älä pliis enää jooko tee niin.
Ja muistathan, että pelkkä harjan vieminen suuhun ei riitä, vaan sitä on myös liikuteltava siellä niin, että kaikki hammaskaaresi kauniit kurvit tulee käytyä perin pohjin läpi.
Harjauksesi pesutulos voi muuttua dramaattisesti parempaan, jos teet vain sitä, mitä juuri sillä hetkellä olet tekemässä. Joten hengitä ja ajattele harjaamista. Tämä on tietoista hampaiden hoitamista, jolloin stressitasosi laskee, hampaistasi tulee puhtaammat ja terveytesi paranee. Aika ihana yhdistelmä, vai mitä?
Huhhuh, enpä saanut tähän tekstiin edes kirjoitettua kaikkea, mitä hampaiden pesusta haluan sanoa. Aion siis jatkaa suu vaahdossa aiheesta messuamista toisella kertaa. Jos haluat saada tiedon tulevista hammaspesuteksteistä, liityhän sähköpostilistalle ja pistän sinulle kirjettä tulemaan uusien blogien ollessa valmiita!