Välitä väleistäsi ja siivoa suusi kaatopaikka

Olet tullut kylpyhuoneeseen väsyneenä tekemään iltapesun hampaillesi ja kätesi kurottuu kohti hammasharjaa. Puolessavälissä liikettä tajuat, että hammasharjan vieressä olisi myös hammaslankain ja nyt olisi oikea hetki tarttua siihen. Kätesi liike hidastuu, aivosi raksuttavat ja… ei. “En jaksa. En nyt. Huomenna sitten, tänäänhän jo kaivelin lounasruokalassa salaatinjämät hammastikulla pois.”

Kätesi tarttuu sähköhammasharjaan ja peset hampaasi ajatellen, että kyllä tämä riittää. Jokin pieni ääni sinussa kuitenkin yrittää olla eri mieltä. Ääni kuulostaa etäisesti suuhygienistiltä, jonka luona kävit jonkin aikaa sitten. “Pelkkä harjaus ei riitä! Kyllä hammasvälitkin pitää jaksaa puhdistaa päivittäin!” Väsymys kuitenkin vaimentaa äänen ja menet nukkumaan.

Mitä putsattavaa siellä hammasväleissä voi muka olla?

Onhan se työkavereille hymyilyä ajatellen ihan kiva poistaa ruuantähteet hampaista lounaan jälkeen. Mutta! Suusi ja koko kehosi terveyden kannalta oleellista on kuitenkin oppia ajattelemaan bakteereja ja pöpöjä hammasvälejä puhdistaessasi, ei pelkkiä ruuanjämiä. Suurimmat ongelmat sijaitsevat nimittäin juuri siellä, hampaiden välissä. Tiesitkin varmaan, että sähköharjallakaan et pääse puhdistamaan näitä hammaskaaresi muodokkaimpia uomia, vaan niihin ylttävät vain erityiset hammasvälien siivoamiseen tarkoitetut välineet.

Motivoisiko sinut lankaamiseen ajatus hammasväleissäsi sijaitsevasta kaatopaikasta? Sitä se on. Hammasvälit keräävät kaiken suuhusi tulevan lian, bakteerit, ruuantähteet ja muut ällötykset.

Millä mä nyt sit puhdistan nää välit?

Salaatinlehtien pois kaivelun voit tehdä lounasravintolan pöydästä löytyvällä puisella hammastikulla, jos se on sinulle mieluisin vaihtoehto. Ikeniesi ja hampaidesi näkökulmasta välinevalintoja on kuitenkin mietittävä vähän tarkemmin. Ajattele ientäsi ikään kuin lihaksena: jos treenaat ientäsi, se tottuu liikkeeseen ja voi hyvin. Liikettä ikeniisi saat hammaslangalla, silikonisella hammastikulla ja hammasväliharjalla. Niillä myös reikiintymistä ja ientulehdusta aiheuttavat bakteerit saavat kyytiä.

Plackersin väliharjoja
Plackersin hammasväliharjat ovat tulossa Hampaille.fi-verkkokaupan valikoimaan!

Lanka puhdistaa hammasvälin tiukan kohdan, jossa hampaasi nojaavat toisiinsa. Nojauspisteen alla olevassa tyhjässä kolmiota muistuttavassa tilassa, jossa ien on kolmion kanta, paras väline on hammasväliharja. Vaihtoehtona väliharjalle on myös silikoninen hammastikku. Silikoninen tikku on hyvä harjoittelukaveri, jos olet vasta aloittelemassa uraasi hammasvälien parissa. Väliharjaan kannattaa siirtyä välittömästi, kun otteet alkavat tuntua varmoilta ja handlaat homman.

Jos olet nuori, sinulle riittää todennäköisesti hampaiden lankaus. Jos ikää puolestaan on jo kertynyt, pelkkä lanka ei yksin riitä. Tällöin tarvitset lankaimen kaveriksi silikonista hammastikkua tai väliharjaa, koska ne soveltuvat paremmin suurentuneisiin hammasväleihin. Aikuisemmasta suusta löytyy usein myös paikkoja ja muita keinotekoisia ratkaisuja, jotka vaativat tehokkaampia välineitä pysyäkseen puhtaina ja terveinä.

Plackersin tuotteilla siivoat suusi varmasti

Suuhygienistin kokemukseni mukaan löydät Plackersilta kättä pidempää hammasvälien putsaamiseen. Laajan valikoiman laadukkaat ja erilaisiin hammasväleihin sopivat välineet varmistavat onnistuneen valinnan välineviidakossa. Liike on lääke myös suussa ja hyvillä välineillä tehty toiminta pitää sinut askeleen ientulehduksen kaltaisia ongelmia edellä!

Älä tee hammasväliesi putsaamisesta itsellesi liian vaikeaa. Kun osaat homman ja ikenesi ovat niin terveet, etteivät ne puhdistaessa vuoda verta, valitse itsellesi mukava paikka telkkarin äärestä tai kirjan parista ja putsaile menemään siinä samalla. Moni luulee, että hammasvälien pariin voi hiljentyä vain iltasella ennen hampaiden pesua, mutta hammasvälisi ottavat putsauksen ilolla vastaan mihin kellonaikaan tahansa. Eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla: hammaslankainta ja väliharjaa voit käyttää vaikka vuoropäivin.

Hampaille.fi-verkkokaupassa olevat Plackersin tuotteet
Plackersin tuotteet löydät Hampaille.fi-verkkokaupasta!

Tutustu Plackersin tuotteisiin Hampaille.fi-verkkokaupassa. Jos ajatuskin välineeseen tarttumisesta nostaa otsallesi kylmää hikeä, huoli pois! Verkkokaupan tuotekuvauksista löydät selkeät ohjeet oikeaan tekniikkaan hammasvälien puhdistuksessa. Jos kaipaat ystävää hammasvälien putsaamiseen tai muihin hammasasioihin, voit liittyä uutiskirjelistalleni sivun alaosassa.

Aloita väleistäsi välittäminen jo tänään, sillä on väliä koko kehosi kannalta!

Tämä blogiteksti on kirjoitettu yhteistyössä Hampaille.fi-verkkokaupan kanssa.