Täydellinen or…i!

Istuin hyvän ystäväni keittiönpöydän ääressä ja kuuntelin huuli pyöreänä hänen paasamistaan siitä, miten tärkeää hänelle on terve ja puhdas suu, kuinka hän ei kerta kaikkiaan pysty samaistumaan ihmisiin, jotka eivät arvosta suutaan ja hoida sitä. Hänen ihonsa oli lähes kananlihalla ja hän voi pahoin ajatellessaan suuta, jossa hampaat on harjattu joskus, ehkä viimeksi jouluna, eikä hammasväleissä ole käynyt kanansiipeä ihmeellisempää työkalua ehkä koskaan. Olin haltioitunut siitä, että joku muukin oli aidosti kiinnostunut suustaan ja saattoi innostua puhumaan tuolla palolla suuasioista, vaikka ei olekaan hammasalan ammattilainen.

Tyytyväisyyden tunne ihanan liukkaista hampaista seurasi häntä yhä, sillä olin edellisellä viikolla tehnyt hänelle vastaanotollani perusteellisen, kunnollisen ja laadukkaan puhdistuksen. Eli sellaisen, jossa kaikkien hampaiden kaikki pinnat puhdistetaan huolellisesti ajan kanssa. Valitettavan moni ei tuota kokemusta saa, koska ei joko tiedä tarvitsevansa puhdistusta tai saa vain osittaisen kokemuksen vastaanotolla tekijän kiireen vuoksi!

Puhdas suu on yksi maailman parhaimmista tunteista

Tiesin erityisen hyvin mistä hän puhui, sillä olin itse saanut istua samaisessa penkissä parisen viikkoa aikaisemmin kollegani käsittelyssä. Sitä voisi luulla, että suunhoidon ammattilainen ei tarvitse toisen ammattilaisen apua puhdistuksessa, mutta minäpä käyn suuhygienistillä puolivuosittain, koska se TUNNE vain on yksi maailman parhaista!

Onnellinen ja iloinen nainen.
Oletko miettinyt, että aidosti puhdas suu voisi saada olosi tuntumaan esimerkiksi tältä?

Ystäväni purkauksen jäljiltä jäin miettimään, miten hänen kuvaamaansa tunnetta vastavaa sanaa ei ainakaan suomen kielen sanastossa ole. Ensimmäinen asia, jonka mielessäni tähän kehitin, oli oraaliorgasmi, mutta se kuvaa jotain aivan muuta asiaa, joten se ei tähän yhteyteen valitettavasti sovikaan käytettäväksi. Seuraavaksi paras ilmaisu, jonka keksin, oli täydellinen oraali eli täydellinen suu. ❤️

Onko sellaista sitten olemassa ja kuka tämän määrittelee?

WHO:n terveysmääritelmän mukaan terveyden sen kaikilla tasoilla määrittelee ihminen itse. Määritelmää on sittemmin muutettu, sillä täydellisen tervettä ihmistä ei ole. Suun terveydentilan kuitenkin paperilla määrittelee suunterveyden ammattilainen ja valitettavasti tämäkään arviointi ei ole aukoton – ammattilaiset arvioivat suiden kuntoa oman kokemuksensa, tietonsa, ymmärryksensä tason ja arvostuksensa mukaan. Erityisesti ikenien terveyden määrittely on yksi alamme alidiagnosoiduimmista ongelmista suussa, jotka ohitetaan surullisen helposti.

Esimerkiksi minusta suuhygienistinä terve ien on sellainen, josta ei tule pisaraakaan verta. Monesta ammattilaisesta täysin erilainen ikenen tilanne voi olla vielä asia, johon ei ole tarvetta puuttua. Tai puhdistuksen tarvetta arvioidaan hammaskiven määrällä, joka ei oikeastaan kerro suusi terveydestä vielä juuri mitään. Hämmentävää. Uskot varmasti, että tilanne on minustakin käsittämätön. Suomalaisilla ikenien laajemmat ongelmat ovat todella yleisiä ja Käypä hoito -suosituksenkin mukaan nämä ongelmat tulisi hoitaa jopa ennen korjaavaa hoitoa.

Lasinen sydän.
Liu’uta kokeeksi kieltäsi hampaidesi pinnalla. Tuntuvatko ne liukkailta ja tasaisilta? Jos eivät, hampaasi eivät välttämättä ole puhtaat.

Voiko suusi olla terve, jos itse koet niin?

Vaikka hampaasi ovat esimerkiksi lähes kokonaan paikatut tai kaaresi ei ole täydellinen, voitko silti kokea suusi olevan kunnossa? Minun hampaissani on edelleen jopa muutama amalgaamipaikka ja ensimmäisissä blogikirjoituksissa kertomani Tunisian-retken tuloksena monta muutakin paikkaa. Silti koen suuni olevan terve.

Valitettavasti usein tilanne on kuitenkin päinvastoin. Vaikka suusi olisi huonossa kunnossa ja ikenet vuotavat verta, saatat kokea kaiken olevan ihan hyvin. Usein sellaisten henkilöiden, joilla on ikää 35+-vuotta ja hampaat ovat aina olleet ehjät, kuulee sanovan “En mä käy puhdistuksessa, koska ei mulla ole ollut mitään ongelmaa eikä reikiä”. Ja sitten ikeniin ihastuneen suuhygienistin hälytyskellot alkavat huutaa. Vaikka sinulla olisi reikiä nolla ja muutenkin hyvä olla, muista, että se ehjä hammas voi alkaa heilua ja jopa tippua suustasi, jos et huolehdi ikenistäsi. Eli “reikiä nolla” -suusi ei tarkoita sitä, että suusi on terve tai täydellinen.

Täydellinen oraali ei mielestäni ole harjausopetusleukaa muistuttava täydellinen kaari, jossa on täydellisen malliset ja väriset paikkaamattomat hampaat täydellisessä purennassa. Vaan se on täydellisen putipuhdas suu!

Saat lisäapua täydellisen oraalin saavuttamiseen, kun tilaat hampaillesi mieluisimman sähköpostikirjeen tästä alta. ❤️