Suomi-miehen suudelma

Suomalaisten miesten suut mätänee ja tämä on surullinen totuus. Rakkaat adonikset, te kannatte äärimmäisen rajua suusairautta ettekä pääasiassa osaa hoitaa hampaitanne kovin hyvin.

Ja nyt en puhu vain siitä ikuisesta hampaiden reikiintymisestä. Meidän kaikkien hampaita ympäröi aivan erityinen vaaleanpunainen kudos, jonka hellässä syleilyssä hampaan pitäisi pysyä tiukasti kiinni koko ihmiselämän. Tämä kudos on tietysti herttainen ien. Suomalaisista miehistä noin 70 % kantaa ikeniensä uumenissa erittäin vakavaan suusairauteen viittaavia bakteerimuutoksia. Sairaudella on vähemmän seksikäs nimi eli parodontiitti. Tämä ei ole pelkkä ientulehdus, vaan paaaaaljon vakavampaa. Oikeasti, noin 70 % teistä! Hyi olkoon. Voisitko pliis miettiä tätä kanssani ihan pienen hetken?

Paska haisee eikä banjotkaan soi

Ientulehdus ja parodontiitti haisee ihan kauheelle. Suussa maistuu paska ja taudin aiheuttamaa fiilistä en itse pysty kuvittelemaankaan. Aski röökiä päälle niin ainakaan minä en teitä paljon pussailisi. Sori siitä. Romantiikka ei ehkä sittenkään ole taattu vain peittämällä hajupilveä kaatamalla päälleen pullo Jean Paul Goultieria!

Terveestä ikenestä ei sitten hei kuuluisi vuotaa tippaakaan sitä verta. Juu, ei ole yhtään ok, että altaan pohjalle sylkiessä ilmaantuu myös verta, kun silloin tällöin vahingossa satut lankaa hampaiden välissä vilauttamaan. Jos kantti kestää, nuuskaisepa lankaa. Siitä saat aika helposti selville, mikä tilanteesi on.

Parondontiitti aiheuttaa verenvuotoa ja reilusti: välillä verta suorastaan pulputtaa. Ikeniesi pinta-ala vastaa kämmenesi kokoista avohaavaa ja jos se nyt olis sulla karvasessa sääressäsi tai poskessasi, veikkaisin, että jo Suomi-mieskin saattaisi käydä sitä vilauttamassa sisar hento valkoiselle. Tai jos silmäsi vuotaisi verta, pitäisit sitä automaattisesti omituisena. Verenvuoto ikenistäkään ei ole normaalia! Nyt huudan sinulle, kuuletko?

Vanha, suttuinen, epätoivoinen mies.
Tuntuuko suusi tältä?

Mitä siellä ikenissä sitten tapahtuu?

Koska olet todennäköisesti laiskanpuoleinen heiluttelemaan yhtään työkalua suussasi, saavat bakteerit viettää festareitaan legoissasi ihan rauhassa. Festareiden jatkuessa ienrajassa liian pitkään alkavat ikenet voida huonosti eli tulehtua. Tulehdus ja bakteerit jatkavat tanssiaan kohti ikenen ja hampaan välissä olevaa ientaskua. Mitä pidemmälle ne pääsevät, sitä hurjemmiksi juhlat muuttuvat.

Nyt meillä on sitten jo syventynyt ientasku ja siellä piilossa haava. Suussahan bakteereita on ihan julmetun paljon ja nyt siellä syvässä taskussa on niitä tosi äkäisiä bakteereita. Nämä innokkaat bilettäjät haluavat laajentaa festarialuettaan: taskun haavasta bakteerit pääsevätkin juhlimaan koko kroppaasi.

Eli kun suusi mätänee, leviävät mädän massan bakteerit pahimmillaan myös vartaloosi. Tällä tulehduksella näyttää tutkimusten mukaan olevan heikentävää vaikutusta aivoihisi, sydämeesi ja jopa aarteeseesi eli potenssiisi. Auts! Ja lista ei suinkaan pääty tähän: jopa lähes 60 sairauden syntyyn löydetään yhteyksiä suusta ja erityisesti ientulehduksesta.

Tulehduksen kamaluus sinulle johtuu ongelmiesi summasta. Todennäköisesti pelkäät hammashoitoa, koska suurin osa miehistä ei hommasta niin sanotusti diggaile. Ja mitä karskimpi olemuksesi on, sitä enemmän yleensä pelkäät. Jos kipaisisit suuhygienistille 1–2 kertaa vuodessa, pususi maistuisivat paremmilta, olosi olisi freesimpi ja veitikkasikin voisi paremmin.

Saat sinä syliäkin

Nyt kun ilkeydellä ja soimaamisella herätin sinussa tunteita (mikä on mahtava asia!) lohdutan sinua, kuten naiset yleensä tekevät:

  • Parodontiitti on erittäin alidiagnosoitu sairaus eli et todennäköisesti ole tiennyt siitä. Ei siis ihan välttämättä ole ainoastaan sinun oma vikasi, jos suussasi tämä tauti jyllää!
  • Parodontiittia voidaan hoitaa ja sen eteneminen voidaan yleensä pysäyttää. Juhuu, hampaasi eivät ehkä sittenkään putoile suustasi kuten isoisälläsi aikoinaan!
  • Kaikki ientulehdukset eivät muutu parodontiitiksi, mutta kaikkia parodontiitteja edeltää ientulehdus. Porttiteoria pätee tässäkin. Suhtaudu ienverenvuotoon sen vaatimalla vakavuudella.
  • Mikäli epäilet nyt, että voisit kuulua tähän riskiryhmään, suosittelen varaamaan ajan suuhygienistille. Itse et voi saada ikeniesi todenmukaista tilannetta selville. Lisäksi suuhygienisti voi auttaa sinua oppimaan pitämään hampaistasi parempaa huolta.
  • Siirry jo hyvä mies manuaaliharjasta tähän päivään ja hanki sähköhammasharja! Liike on lääke niin suussa kuin salilla. Sähköhammasharja näyttää senkin, jos sekoitat hampaiden pesun hauiskääntöön ja olet ikenillesi liian kovakourainen.
  • Laita muutkin välineesi (kuten hammasvälien puhdistamiseen tarkoitetut välineet) kuntoon ja kysy suuhygienistiltä, toimisko hän Personal Trainerinäsi näiden kanssa.
  • Punainen pilleri voi välttää sinut sinisten pillereiden popsimiselta! Plakkiväritabletti on hauska tapa kisata vaikka lasten kanssa siitä, kuka oikeastaan osaakaan putsailla hampaansa parhaiten. Saatat yllättyä voittajasta! Jos uskallat, laita minulle kuva kilpailustanne somessa hastagilla #suusisupervoima.
  • Extremeä vasta olisikin, jos alkaisit vähän vilkuilla suuhusi ja putsaisit kielesi edes viikottain. Outoa kyllä, mutta sekin tulisi kuurailla liasta ja pöpöistä.
  • Mikäli kaipaat suusi ja sen terveenä pitämiseen lisää tukea, vastaan ilolla kysymyksiisi! Jos pidit tyylistäni kirjoittaa ärsyttävää totuutta suustasi, jätä sähköpostisi alle, niin saan sinut jatkossa helpommin kiinni.
Vauva isänsä kanssa nukkumassa pehmeän peiton alla.
Sinun suusi ei ole vain sinun asiasi.

Mies, olet tärkeä esikuva toiselle miehelle, varsinkin nuoremmalle. Sinun suullasi on merkitystä sinulle ja läheisillesi. Suojele rakkaitasi välittämällä hampaistasi ja lähde kanssani muuttamaan suomalaisten miesten suiden terveyttä paremmalle tolalle. Tämä kirjoitus kumpuaa silkasta rakkaudesta ja huolesta sinua kohtaan – siksi päätin ravistella sinua. Mitä parhainta miestenpäivää sinulle, suomalainen mies.