Vaikka et osaisi lausua parodontiitin nimeä tai pystyisi muistamaan sitä, tiedä kuitenkin, että jos ikenesi vuotavat verta, on se aina hälytysmerkki! Tooosi, tosi huono ja täysin aliarvioitu hälytysmerkki. Noin ⅔ suomalaisista sairastaa sitä jonkin asteisena ja vaikka se on “vain” suussasi, kyseessä on oikeasti kehosi yleissairaus. Tutkimusten mukaan ihmisiltä yleissairauksia kysyttäessä jää tämä tauti nimeämättä, vaikka he sairastaisivat parodontiittia. Parodontiitti siis tosiaan on surullisen aliarvioitu kehosi uhka. Älä enää viittaa kintaalla ikeniisi liittyviin uutisiin, jos terveytesi on sinulle oikeasti arvokas!
Mitäpä sitten, jos mulla on parodontiitti?
Parodontiitti, parodontiitti – siinä vasta biitti. Kirjoitin aiheesta runon ja toivoisin osaavani joskus räpätä sen sinulle. 😜 Vaikka sana taipuu räpiksi ja on hassun kuuloinen, itse sairaus ei ole yhtään hauska. Yritän selittää sinulle asian mahdollisimman kiinnostavasti ja niin yksinkertaisesti kuin osaan. No niin.
Luin hetki sitten erään hammaslääkärin kuvauksen aiheesta ja se meni näin: jos ulkoa komean ja sisältä kauniisti sisustetun, onnellisten ihmisten asuttaman talosi ympäriltä murenee maa, ymmärrät varsin hyvin tilanteen uhan. Yhä mukana? Jos kauniin ehjän tai hienosti paikatun hampaasi, implanttisi tai muun hammasta ulkoisesti muistuttavan asian ympäriltä suussasi mätänee ien ja sen ympärillä olevat tukirakenteet romahtavat, tilanne on täysin sama. Talo putoaa monttuun. Samoin hammas alkaa heilua ja voi pudota suustasi pois!
Ja sitä ennen terveytesi pahimmat vastustajat, parodontiitin bakteerit, ovat hyökänneet kehoosi ja altistaneet sinut erilaisille muille vaivoille, huolille ja murheille. Mainittakoon muutamia sairauksia, joihin nämä paron bakteerit jo liitetään: sydän- ja verisuonisairaudet, terveyspiireissä kuumana puheenaiheena oleva matala-asteinen tulehdus, Alzheimer, diabetes, korkea verenpaine, potenssin alentuminen… Listaa parodontiittiin liitettävistä sairauksista on nykytiedon valossa 57 sairauden verran.
Puhumattakaan, miten paljon tuo tauti vaikuttaa myös muuhun elämääsi suusi ulkopuolella.
Eihän ienongelmat minuun kyllä mitenkään liity
Tämä ei ole mitään “varmaan jonkun laitapuolen kulkijan suussa” -juttu, vaan aidosti uhka on sinunkin suussasi. Olen hoitanut huomattavan määrän kauniita ihmisiä, joiden päällä koreilevat merkkivaatteet, tukka on laitettu viimeisen päälle, takana on hyvät yöunet, aamulla on tavoitteellisesti treenattu ja juotu suolta sekä kehoa hoitavat smoothiet, lisäravinteet on otettu ja kaikki on tikissä. Vai onko sittenkään? Näillä terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtivillakin ilme muuttuu nopeasti melko synkäksi, kun kerron heidän suissaan lymyilevän sellaisen tulehduksen, joka vaatii jopa erikoishammaslääkärin hoitoa.
Kun katson näitä ihmisiä, minun on hyvin vaikeaa käsittää, miten hampaat ovat niin irti kaikesta muusta hyvinvointiin tähtäävästä elämästä. Lisäksi ne voivat olla muutamissa vuosissa oikeasti irti myös suusta. Olisitko sinä valmis menettämään hampaasi? Useimmat eivät. Mutta jos et tiedä sairaudesta (parodontiitti on myös valitettavan alidiagnosoitu sairaus, joten et ole yksin syyllinen, jos sellainen suustasi löytyy), sen luonteesta ja miten sinun tulisi panostaa suuhusi paremmin, et voi olla kuin tuuliajolla tämän asian kanssa.
Lohdutukseksi kerron kuitenkin, että suurimmalla osalla tauti on edennyt salakavalasti ja useimmilla se on myös pysäytettävissä! Pitää vain ottaa itselleen suuhygienististä hampaille uusi ystävä ja personal trainer sekä alkaa tehdä jonniin verran hommia myös itse. Toisinaan tilanne vaatii muutaman käynnin myös parodontologiksi kutsutulla ien- ja kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkärillä. Suurin muutos on yleensä tehtävä asenteeseen, sillä hampaiden harjaamisen äärelle täytyy pysähtyä sekä hammasväliharjan käyttö opetella.
Miksi et pärjää yksin ja mitä se suuhygienisti tekee?
Ien on terveessä suussa tiukasti kiinni hammasta vasten. Se on vaalea, vuotamaton, timmi ja treenattua lihasta muistuttava hyvinvoiva kudos, joka pitää hampaan kuopassaan ja turvassa tiukassa sylissään.
Kun sinä et syystä tai toisesta saa päivittäin putipuhtaaksi hampaidesi kaikkia kurveja ja muotoja, alkaa bakteeripeite ahdistaa ikeniä. Bakteerimassasta osa saattaa kovettua syljen vaikutuksesta hammaskiveksi, joka näkyy vaaleana kerroksena hampaissa ja usein varsinkin hammasväleissä. Hammaskivi yhdessä bakteereiden kanssa yrittää kasvaa hampaan ja ikenen väliin. Kun näin käy, ikenen ote alkaa löystyä ja muodostuu ientasku. Kun bakteerit saavat möllötellä rauhassa ienrajassasi ja työntyä syvemmälle, ientasku luonnollisesti syvenee.
Syvässä taskussa bakteeriporukka muuttuu vihamielisemmäksi ja niiden ärsyttäessä ientä ja kudosta alkavat elimistösi puolustajat toimia ja suojella sinua luuhun etenevältä tulehdukselta. Siksi leukaluussa olevan montun hammasta tukevat harjanteet alkavat sulaa ja hammas voi alkaa heilua ja lopulta irrota. Menetettyä luuta ei valitettavasti saada takaisin, mutta tilanne voidaan yrittää pysäyttää ja pitää hallinnassa loppuelämäsi ajan.
Maalaamani tilanteen ymmärtäminen on voi olla melkoisen vaikeaa, mutta yritä silti.
Mitä me ammattilaiset sitten tehdään? Ensinnäkin hammaskivi ei ole mikään mittari sille, tarvitsetko ammattilaisen tekemää puhdistusta vai et. Yksin siitä jauhaminen on hyvin kapeakatseista, ja nyt tarkoitan tällä myös ammattilaisia. Sinulle tärkeintä on, vuotavatko ikenesi verta ja että ymmärrät ikeniesi taskuissa käytävän sotaa bakteereita vastaan. Suusi on toki täynnä bakteereita ja suurinta osaa niistä tarvitset, mutta tarkoitan tietenkin sotaa niitä pahiksia vastaan.
Meidän ammattilaisten tärkein tehtävä parodontiitin hoidossa on toki puhdistaa hammaskivi myös ikenen päällä olevilta hampaiden pinnoilta, mutta etenkin ikenen alla olevilta pinnoilta eli sieltä ientaskusta, jota et voi itse puhdistaa. Kuitenkin se, mitä meidän tulisi tehdä ja mitä teemmekin on niiden bakteereiden tuuppiminen ja häiritseminen, sillä näin saamme kudoksen voimaan paremmin ja verenvuotoa vähenemään. MUTTA me teemme vain temppuja ja osallistumme sinun auttamiseesi. Sinä olet tämän tanssin ja tasapainoilun tärkein tekijä! Meidän ammattilaisten taistelu on turhaa ja menee hukkaan, jos sinä et ole täysillä mukana.
Tiedätkö, millaista suuta pussailet?
Onnellisena olen seurannut nyt tavallista ahkerampaa uutisointia ja median tarjoamaa huomiota noille jumalaisille ikenillesi. Se, että minun sydämeni hyrrää uutisista, ei kuitenkaan tarkoita, ettet sinä olisi onnistunut ohittamaan niitä ajatuksella “Tää ei kosketa tai kiinnosta kyllä yhtään, seuraava uutinen.” Mutta kun koskettaa! Ja jos olisit niin onnekas, että juuri sinun suussasi tauti ei lymyile, voi vieressäsi nukkua henkilö, jonka suussa suurella todennäköisyydellä käy melkoinen kuhina. Hui! Tässä kohtaa vieressä nukkuvalla viittaan miespuolisiin henkilöihin. Nyt todellakin kannattaisi miettiä, ketä pussailet, sillä tuo kuhina voi kyllä alkaa kuulua myös sinun suustasi.
Maamme miehistä 73 % sairastaa jonkin asteista parodontiittia. Yök! Samalla se on heille monella tasolla todella kurjaa. Sosiaalinen epävarmuus, pahalle haiseminen, pahalle maistuminen, pahalle tuntuminen ja pahalle näyttäminen on paha homma miessukupuolelle. Miehet pelkäävät hammashoitoa ja ovat muutenkin monesti melko suurpiirteisiä erityisesti hampaiden pesemisen kanssa. Tee siis palvelus itsellesi ja erityisesti rakkaallesi passittamalla hänet suuhygienistille säännöllisesti ja tsemppaamalla häntä hampaiden hoitamiseen. Pusulakko saattaisi myös toimia kannustimena. 😉
Mikä on hengittämisen ja nukkumisen lisäksi mielestäsi helpoin teko terveytesi eteen?
Annapas kun oikein pinnistän hetken… Tadaa, no hampaiden hoitaminen tietenkin! Näin ainakin minusta, mutta voit toki haastaa minut.
Näemme monesti paljon vaivaa muun terveyttävä tuottavan tekemisen eteen, mutta oletko edes miettinyt hampaidesi hoitamista tosi helppona tekona terveytesi ja hyvän fiiliksen eteen. Vaikka osaamattomalle opetteleminen voi olla vaikeaa, homman alkaessa sujua on hampaiden hoitaminen helppoa. Tarvitaanhan sitä harjoittelua aluksi kaikessa muussakin aina oikeasta ruokavaliosta salitreenitekniikoihin.
Toivon, että tämän tekstini luettuasi lähestyisit tänään miestäsi ja omien hampaiden hoitoasi uusin ajatuksin.
Rakasta ja treenaa niitä ikeniä!