Vältä hampaiden pesun yleisimmät virheet – tämän vuoksi hampaiden hoitaminen voi olla sinulle niin hankalaa

Miksi sillä on väliä, miten hyvin peset hampaasi? Eikö se riitä, että käytät fluoritahnaa ja ksylitolipastilleja? Ajattele hetki asiaa hieman toisin: miten hyvin onnistuu mielestäsi auton pesu vain heittämällä vaahtoavat vedet kaaran katolle? Tuleeko siitä puhdas, kun katselet vaahdon valumista kylkeä pitkin ja sitten huuhtelet? Eipä tule ei. Toki se on jollain mittarilla pesty – tai ehkä parempi ilmaisu olisi huuhtaistu. Mutta en usko, että valkoinen auto olisi sinusta puhdas, jos se edelleen olisi kurassa.

Keskittymättä ja ajattelematta tekeminen sekä hampaiden hoitamisen pitäminen rutiinina ovat hampaiden hoitamisen suurin haaste. Oikeasti hampaiden peseminen kunnolla eikä vain sinnepäin on melko vaativaa ja tarvitsee enemmän keskittymistä kuin moni luulee. Tutkimusten mukaan moni kertookin pesevänsä kahdesti päivässä, mutta laatu on se, joka ontuu. Esittämällä itsellesi esimerkiksi kysymyksen “Mistä oikeasti tiedän, että hampaani ovat puhtaat?” voit saada itsesi pysähtymään asian äärelle.

Sara pohtii Oppa-aasin kanssa hampaiden pesun vaikeutta.
Mistä tiedät, että hampaasi ovat oikeasti puhtaat?

Maassamme vallitsee ihana hyvinvointihuuma, mutta kovinkaan moni liikunnasta, ravinnosta, unesta, hengittämisestä tai jostain muusta hienosta asiasta villiintynyt ei pohdi yhtään, miten hampaat ja erityisesti niin suuresti kehoomme vaikuttavat ikenet jaksavat tai miten hyvin niitä osaa hoitaa. Monesti ongelman tosin aiheuttaa myös iensairauksien huima alidiagnosointi eivätkä ihmiset aidosti tiedä suidensa saatikka ikeniensä rehellistä tilannetta. Moni ongelma kun on lähes täysin oireeton.

Miksi sillä on edes väliä, että saat hampaasi aidosti puhtaiksi?

Hampaiden puhdistus on taistelua bakteereita vastaan. Sitä paremmin sinulla siis menee, mitä paremmin onnistut vähentämään bakteereita hampaidesi ja kielesi pinnalta. Plakiksi kutsuttu bakteerimassa eli biofilmi on satukirjamaisesti ajateltuna bakteerin kakkaa tai autoesimerkissä kuraa – miten ikinä hahmotatkaan asian parhaiten. Tuo plakki alkaa aiheuttaa ongelmia, jos se seisoo hampaidesi pinnalla liian pitkään. Se alkaa kovettua hammaskiveksi, reikiinnyttää hampaitasi ja saa ikenesi voimaan pahoin, suorastaan vuotamaan yli laidan. Nimittäin verta. Tätäkin moni pitää huolettomasti ihan normaalina, mutta kuitenkin: jos silmästäsi vuotaisi verta, olisit jo pikkiriikkisen huolissasi.

Suomalaisten kohdalla kyse ei ole pelkästään tiedon puutteesta, vaikka monet luulevatkin suustaan vääriä, usein liian positiivisia asioita. Uskomukset hammashoitoon liittyen ovatkin hyvin tiukassa ja niitä on tooooodella paljon. Riittämätön motivaatio on usein arvostuksen puutteessa ja väärässä asenteessa. Kun oikea asenne, arvostus ja tahto puuttuvat, tieto ei voi yksin johtaa toimintaan. Ja he, jotka pääsevät sinne toiminnan asteelle, tosiaan saattavat silti tehdä vain osittaisen työn ja siten epäonnistua.

Eli hekin, jotka saavat itsensä harjaamaan hampaitaan, usein tekevät sen laadullisesti melko huonosti. Mikäli aidosti puhdasta tunnetta ei ole koskaan edes kokenut, ei osaa ajatellakaan, että pesutulos ja suutuntuma voisi olla parempi. Tarvitset siis riittävästi tietoa, tahtoa, taitoa, oikean asenteen ja kokemuksen hampaidesi arvokkuudesta. Usein tarvitset vielä apua, jotta onnistut välineidesi kanssa hyvin ja saat suusi aidosti puhtaaksi. Silloin nämä asiat yhdessä johtavat kunnolliseen toimintaan! 😊

Sara ylistää parasta pesuvälinettä sähköhammasharjaa.
Tarkastele asennettasi ja tartu sähköhammasharjaasi uudella arvostuksella!

Tässäpä siis vinkit, joilla saat suustasi puhtaamman

  • Mikään aine ei korvaa mekaanista liikettä, aina tarvitaan harjaa. Valitse mieluiten sähköharja.
  • Sähköharjan hankkiminen ei ole oikotie onneen, vaan sen käyttö vaatii opettelua, koska hampaiden hyvä hoitaminen vie aikaa! Eiväthän tuliterät lenkkaritkaan juokse puolestasi, vaan tekevät siitä mukavampaa ja parantavat tulostasi.
  • Pesetpä millä hyvänsä, tee se järjestyksessä. Paras alue aloittaa pesu on vaikein alue. Tämä on kokemukseni mukaan lähes aina kielen puoleinen sisäkaari alaleuassa. Jatka alaleuan ulkokaarelle ja pese viimeiseksi helpoin eli purupinta. Pese aina kerralla koko kaari takahampaasta takahampaaseen ja huolehdi, että harjaat rohkeasti (mutta ilman voimaa) erityisesti ienrajan hieman ikenen päältä. Älä missään nimessä välttele ienrajan aluetta!
Hammasharja Oppa-aasin alaleuan sisäkaarella.
Suuntaa hammasharjasi ensin vaikeimmalle pesualueelle. Useimmille tämä on alaleuan sisäkaari.
  • Liikettä tarvitset myös hammasväleihin. Ilman hammasvälien jumppausta olet pulassa, sillä väleissä on isoin osa ongelmista. Reikiintyminen ja ienongelmat syntyvät pääasiassa siellä.
  • Lankaaminen aiheuttaa monella kipua ja verenvuotoa, kun sitä ei tee tarpeeksi. Eli liike on lääke tähänkin, samoin oikeat välineet ja tämänkin asian opettelu. Ikenet tarvitsevat treeniä ja lankaaminen on niiden jumppaa. Verenvuoto vähenee, kun olet ahkera. Erotathan kuitenkin liikkeeseen tottumattoman ikenen ilkeän tuntemuksen liiallisen voimankäytön aiheuttamasta kivusta.
  • Jos lankaat ja nuuskaiset lankaa, saattaa langan haisu motivoida sinua parempaan putsaukseen. Lankaamiseen voi myös tulla himo: et halua lopettaa sitä, sillä opit erottamaan lian aiheuttaman paineen tunteen ja haluatkin langata jatkossa tämän tunteen ohjaamana.
  • Tutustu hammasväliharjaan, sillä se tuntuu hyvälle hammasväleissäsi ja saa sieltä likaa pois parhaiten. Saatat motivoitua mukavan tunteen lisäksi siitä, mitä näet väleistäsi tulevan pois. Kunhan taas et säikähdä mahdollista verenvuotoa alussa ja jaksat jatkaa työtäsi.
  • Plakkiväri on aivan liian unohdettu asia. Se on ainoa keino nähdä lika hampaissasi. Koko perheen voimin punaiset pillerit suuhun ja putsauskisat pystyyn!
  • Kieli palvelee sinua paljon, vaikka harvoin edes hoksaat sitä. Tee kielellesi vastapalvelus ja pidä siitä huolta! Tämäkin vaatii taas totuttelua ja opettelua. Voit kaapia kielen puhtaaksi siihen tarkoitetulla puhdistimella, vain kielellesi omistetulla harjalla tai puhtaalla pikkulusikalla. Aloita varovasti kielen etuosasta ja etene takaosaan vasta myöhemmillä kerroilla. Huuhtaise putsari aina kaapaisun jälkeen juoksevalla vedellä. Pahanhajuinen hengitys voi johtua kielestä, jonka pinnalla elää paljon bakteereita.

Näillä kikoilla pääset hyvään alkuun. Eniten anelisin sinua tarkastelemaan asennettasi ja suhdettasi hampaisiin, hankkimaan plakkiväriä sekä panostamaan hammasväleihisi. Sen jälkeen oletkin jo pitkällä.

Hanki hampaillesi myös paras ystävä, joka auttaa ennen kuin olet pulassa eikä vasta sitten, kun jotain tarvitsee korjata. Hän on suuhygienisti, jolla on aikaa juuri sinun suullesi. ❤️