On hampaiden “valkaisuja” ja “valkaisuja” – näin onnistut kotivalkaisussa paremmin

“Hampaiden valkaisu” on yksi eniten googletetuista asioista hampaisiin liittyen. Tämä on viesti, joka antaa paljon tietoa ja sitä haluan nyt hieman pysähtyä kanssasi pohtimaan.

On hienoa, että hampaisiin liittyen ylipäätään googlaillaan mitään, mutta masennun kuitenkin siitä tiedosta, jonka tulos suomalaisten ajatus- ja arvomaailmasta hampaisiin liittyen antaa. Vedän tästä johtopäätöksen, että isoin asia, mitä hampaista halutaan, on valkoisuus. Tämän olen vuosien saatossa usein todistanut myös hammashoitotyötä tehdessäni. Olisipa listan ykkösenä joskus terveitä hymyjä loistavassa tulevaisuudessa haut: “mistä tiedän ovatko hampaat puhtaat”, “miten pidän ikenet terveenä”, “onko ienverenvuoto vaarallista” ja niin edespäin.

Hampaiden valkaisu ei siis todellakaan ole minusta huono juttu, monelle se on oikein hyväkin asia. Olen nähnyt sen hyvinkin monimuotoisesti elämään vaikuttavana asiana. Valkaisulla voi esimerkiksi nostaa itsetuntoa, saada yhden lopettamaan tupakoinnin ja toisen harjaamaan hampaitaan huolellisemmin, jonkun jopa kurkkimaan joskus sinne suuhun ja rohkaistuvan olemaan sosiaalisempi. Se, milloin siitä haaveillaan ja minkä kuntoiseen suuhun se päätetään tehdä ja millä aineilla, onkin se olennainen juttu!

Haaveile hampaiden valkaisusta, kun suusi on terve

Olen usein kohdannut ihmisiä, jotka haaveilevat valkaisusta, vaikka eivät osaa harjata hampaitaan edes puhtaaksi. Onpa joskus joku varannut hoitolaani ajan valkaisuun täysin hoitamattomaan suuhun, jossa on paikattavia reikiä ja paljon ientulehdusta sekä hammaskivellä umpeen muurautunut hammaskaari. “Ei, tänään en voi valkaista sun hampaita. Ensin harjoitellaan näiden pesua, putsataan nämä hammaskivet, hoidetaan tuo verenvuoto pois, käyt hammaslääkärillä paikkauttaan nämä reiät sekä tarkastuksessa ja sitten kun ollaan saatu muut asiat kuntoon, palkitsen sut valkaisulla. Sillain me tehdään.”

Sara laittamassa hampaiden valkaisuliuskaa suuhun.
Esimerkiksi hampaiden valkaisuliuskat ovat suosittuja whitening-kategorian tuotteita.

Hampaiden valkaisu on hammashoidon viimeistelevä taikasipaisu riippumatta siitä, tekeekö valkaisun ammattilainen hoitolassa tai toteutatko sen itseksesi kotona. Kuvaamani tilanne kertoo myös sen, miten hankalaa on itse tietää, missä kunnossa suu on. Moni ongelma voi isonakin olla lähes täysin oireeton. Mutta toki monen asian voi oppia tunnistamaan itsekin, jos asiaa hieman selvittää ja suutaan oppii katselemaan. Moni kuitenkin ennemmin vähättelee suussa olevia vaivoja kuin huolestuu niistä. Usein kuvitellaan vaikkapa ikenen verenvuodon olevan ihan harmitonta. Ei ole.

Hampaiden valkaisussa mennään usein pylly edellä puuhun

Kokemukseni mukaan todella usein ollaan siis menossa pylly edellä puuhun ja monella ei ole mitään hajua, mitä tuotetta tai palvelua ostavat, mitä aineita käyttävät, mitä oikeastaan edes ovat tekemässä ja mitä valkaisulta voi odottaa.

Jos et osaa hoitaa suutasi, ei sinulla ole mahdollisuutta säilyttää valkaisutulosta pätkän vertaa. Ja mitä väliä värillä edes on, jos plakki peittää hampaidesi hehkun alleen? Jos yrität valkaista rikkinäiset hampaat, voivat tuntemukset olla kamalat – reiän alku vihloo nimittäin aika ikävästi ja isompi reikä voi muuttua valkaisun jälkeen suuremmaksi ongelmaksi. Ammattilaisen on täysin mahdotonta saada tulehtuneeseen ikeneen kiinnitettyä suojageeliä, joka pitää laittaa, jotta hampaasi voidaan valkaista vahvemmilla aineilla turvallisesti. Jos iensuojageeli ei kiinnity kunnolla, ikenesi ja sinä kärsitte suotta valkaisuaineen osuessa ikenellesi. Se meinaan kirvelee. Pysyvää vammaa tästä onneksi ei synny, mutta kurjaa se on hetkellisesti. Tästä syystä valkaisu tehdään aina terveeseen suuhun, joohan?

Mitä sinun tulisi tietää ennen hampaiden valkaisuun ryhtymistä?

Mitä tuotetta tai palvelua ostat? Mitä aineita käytät? Mitä oikeastaan edes olet tekemässä? Mitä miltäkin valkaisulta voit odottaa? Mitä tiedät tai mitä sinun tulisi tietää valkaisusta?

Englannin kielessä on käytössä kaksi hampaiden valkaisua kuvaavaa sanaa, jotka kertovat sinulle tarkasti, mistä milloinkin on kyse. Sanoista tiedät heti, mihin olet rahasi laittamassa ja mitä tuote hampaillesi tekee. Suomessa kaikkea hampaiden valkaisua kuvataan kuitenkin vain “valkaisu”-sanalla. Se vaikeuttaa oikean tuotteen ja palvelun valintaa, etkä välttämättä pääse toivomiisi lopputuloksiin. Ristiaallokko aiheeseen liittyen on melko hämmentävä, joskus meidän ammattilaistenkin näkökulmasta.

On “hampaiden valkaisuja” ja “hampaiden valkaisuja”

Ongelman muodostaa siis se, että suomen kielessä on vain sanat “valkaisu” ja “valkaista”, joita käytetään kuvaamaan kaikkea esteettistä vaalennushoitoa, aineita ja tahnoja. Näin ollen sinä et voi tietää kovin helposti, mitä olet ostamassa. Koska hampaiden valkaisu kiinnostaa ihmisiä ja on samalla todella kuin villi länsi, haluan helpottaa tällä blogikirjoituksellani mahdollista tuskaasi asian kanssa.

Sana bleaching (= valkaisu/valkaista) tarkoittaa varsinaista hampaan sävyn muuttamista kiilteen sisältä ja hammasluun pinnasta asti. Tähän luokkaan kuuluvia aineita saa käyttää ja myydä ainoastaan suuhygienisti tai hammaslääkäri. Jos ostat ulkomaalaisilta sivustoilta vahvoja bleaching-aineita, voit olla todella suurissa ongelmissa suusi kanssa. Älä siis vie suuhusi mitään, jos et ole varma, mitä aine on ja kuka sitä saa käyttää. Varmistuthan myyvän tahon ja valkaisuaineen käyttöohjeiden luotettavuudesta.

Ammattilaisen myymät aineet jaetaan vielä kahteen luokkaan, lääkinnällisiin eli vahvoihin vastaanotolla käytettäviin aineisiin sekä kosmeettisiin kotiinkin myytäviin eli mietoihin alle 6 % vahvuisiin aineisiin. Jotta tämä ei olisi liian yksinkertaista, on kuitenkin näiden kotiin myytävien tuotteiden nimeksi annettu myös whitening, vaikka niiden teho on bleaching-luokkaa. Erotat kuitenkin nämä vapaasti myytävät whitening-tuotteet ja ammattilaisen kautta myytävät whitening-tuotteet toisistaan juuri siitä, keneltä ne ostat.

Bleaching-tuotteita.
Esimerkkejä ammattilaisen vastaanotolla käyttämästä ja ammattilaisen käyttä myytävästä oikeasti valkaisevasta aineesta.

Huaaah, menee tässä omakin pää taas ihan pyörälle ,vaikka yritän tämän asian kertoa sinulle mahdollisimman yksinkertaisesti! Alat ehkä ymmärtää, miten kinkkisestä asiasta on kyse.

Kun törmäät vapaasti myytävien tuotteiden yhteydessä sanaan whitening (= hampaan pinnan vaalentaminen), kertoo se aina aineen palauttavan hampaasi luonnollista sävyä ja puhdistavan ainoastaan hampaasi pintaa, poistavan värjäytymiä ja likaa. Whitening-tuote ei muuta hampaasi varsinaista väriä, vaan ainoastaan vaalentaa ja kirkastaa sen sävyä vaikuttamalla hampaasi pintaan. Mikään tuote, jonka saat tässä maassa käsiisi ilman kontaktia suunhoidon ammattilaiseen ei valkaise hammastasi oikeasti, vaikka myyntityypit sanoisivat sulle mitä tahansa! Nämä tuotteet tehoavat ainoastaan hampaidesi pintalikaan.

Tiedä, mitä olet valkaisulla tekemässä

Hampaan varsinaisen värin muuttaminen on aina kemiallinen prosessi, jossa hampaan sisällä olevia värimolekyyliketjuja rikotaan ja saadaan hammas heijastamaan paremmin valoa. Tämä on siis ainut oikea ja varsinainen valkaisu. Hammasta ei siis maalata, vaan sieltä poistetaan asioita. Ja valkaisutulosta et voi vertailla kavereiden hampaisiin, sillä tulos on riippuvainen niin monesta asiasta ja hampaat ovat erilaisia.

Hampaan pinnassa olevan lian poistaminen puolestaan tarkoittaa sitä, kun ongelmasi muistuttaa pöytään kuivunutta kaakaota tai kuraa auton pinnassa. Se voi syntyä värjäävistä ruuista, tupakoinnista, kahvista tai muusta vastaavasta. Tämä on vaalentamista eli värjäymien poistamista mekaanisesti ainoastaan hampaan päältä, sen pinnasta.

Kun ensin tiedät, mitä hampaillesi haluat tehdä ja mitä tuotteilta odotat, voit helpommin valita tuotteen. Jos valitsemasi tuotteet eivät toimi, voi se johtua siitä, että hampaidesi pintalika on niin pinttynyttä, että tarvitset suuhygienistin apua. On myös mahdollista, että käyttämiesi aineiden teho on riittämätön tai kiilteesi on niin kulunut, ettei se tule vaalenemaan. Mikäli et whitening-luokan aineilla saavuta haluamaasi tulosta, ole yhteydessä suunhoidon ammattilaiseen, jotta voit hankkia bleaching-tason valkaisun vastaanotolta tai ostaa heiltä aineita kotiin.

Mitä voit saavuttaa niillä valkaisutuotteilla, joita saat kaupasta, apteekista ja vapaasti internetistä?

  • Suomessa vapailla markkinoilla myytävät aineet ovat aina ainoastaan whitening-kategorian aineita. Näitä voivat olla erilaiset kynät, liuskat, tahnat ja muotit.
  • Myös apteekkien myymät valkaisuaineet ovat whitening-kategorian aineita.
  • Kaikki valkaisevat hammastahnat kuuluvat aina luokkaan whitening ja niillä poistetaan aina ainoastaan hampaan pinnan likaa, ylläpidetään aikaisempaa valkaisua ja palautetaan lian alta hampaan luonnolinen sävy. Mikään hammastahna ei siis muuta hampaan väriä, mutta voi kirkastaa hymyäsi pintalikaa poistamalla.
  • Näitä whitening-luokan tahnoja kuitenkin myydään nimellä “valkaiseva hammastahna” kaikkialla. Nämä tahnat jaetaan kolmeen eri luokkaan riippuen siitä, mihin vaikutustapaan ne perustuvat. Entsyymipohjaiseen eli kemialliseen vaikutukseen, hankaavuuteen vai siniteknologiaan eli hampaan pinnalle muodostuvaan kalvoon, joka saa hampaasi näyttämään vaaleammilta. Siniteknologiaan perustuvan tahnan vaikutus toimii vain silloin, kun käytät tahnaa jatkuvasti.
Whitening-kategorian tuotteita.
Whitening-kategorian tuotteisiin kuuluvat muun muassa valkaisevat hammastahnat ja valkaisuliuskat.
  • Näistä tahnoista paras ja hammasystävällisin on laadukas kemiallisesti vaalentava tahna.
  • Ostaessasi hampaiden valkaisupalvelun muualta kuin suunhoidon ammattilaiselta sen vaikuttava aine on jokin, joka poistaa pintalikaa eli whitening-kategorian aine – usein sitruuna- tai jokin muu mieto happo tai natriumbikarbonaatti eli sooda. Kysy aina palveluun mennessäsi, millä aineella valkaisu suoritetaan. Voit myös pyytää nähtäväksi tuotteen tiedot sekä käyttöturvatiedotteen. Muut kuin hammashoidon ammattilaiset eivät pääse, ainakaan laillisin keinoin, voimakkaampiin aineisiin käsiksi.
  • Valkaisuaineiden ostamista ja myyntiä säätelee EU-direktiivi. Vain hammashoidon ammattilainen voi ostaa ja myydä hampaan väriä muuttavia bleaching-aineita.
  • Vain suunhoidon ammattilaiselta ostamasi valkaisuhoito tai valkaisuaineet, joissa vaikuttavana aineena on vähintään 6-prosenttinen tai vahvempi vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi muuttavat hampaan sävyä kiilteen sisältä.
  • Muun kuin suunhoidon ammattilaisen tekemät valkaisut tai heidän kauttaan ostetut aineet eivät muuta hampaan varsinaista sävyä, vaan tehoavat ainoastaan hampaan pinnassa olevaan likaan.
  • Vapaasti markkinoilla myytäviä valkaisuaineita kaupitellaan monesti myös niin, että vetyperoksidittomuus olisi hyvä asia ja ammattilaisten käytössä se olisi jotenkin negatiivinen asia. Näin asia ei ole. Ne ovat myyntipuheita, joilla sinua yritetään harhauttaa ostamaan saman tuloksen toiveessa ainetta, joka ei voi samaa tulosta tarjota.

Vaaleista hampaista haaveillessa on tärkeää ymmärtää, että mitä hoidetumpi, kiiltävämpi, paksumpi ja vahvempi kiille on, sitä vähemmän siihen tarttuu likaa, sitä paremmin se heijastaa valoa ja sitä vaaleammalta se näyttää. Eli älä hankaa, kuluta ja naarmuta hammasta tai sen kiillettä vaaleamman hymyn toivossa, vaan hoida ja paijaa hampaitasi!

Tästä kirjoituksestani tuli hieman pitkä, mutta koen tämän asian erittäin tärkeäksi, sillä suuresti harmittaa, jos laitat rahaasi hukkaan, tulet huijatuksi tai – mikä pahinta – pilaat jumalaiset hampaasi. Valkaisut on tosi jees, kun opit erottamaan kertomani asiat ja kysymään, mitä oikeastaan olet ostamassa. Myös vapailla markkinoilla olevien aineiden käyttö on ihan ok, jos vain tiedät, mitä niiltä voit odottaa.

Toivon sinulle positiivisia hampaiden valkaisukokemuksia.