Suussasi olevalla supervoimalla voit hoitaa terveyttäsi tai tuhota sen

Olet ehkä jo kaikin tavoin tietoinen liikunnan hyvistä vaikutuksista, ravinnon merkityksestä ja suoliston toiminnan tukemisesta. Luet hyvän mielen kirjallisuutta, hoidat stressiäsi ja kaikkea muuta hyvää. Miten usein kuitenkaan pysähdyt miettimään, että suusi pitäisi olla ehdottomasti tällä listalla, jopa ensimmäisellä sijalla? Nettisivut, lehdet, somet, blogit, luennot ja verkkokurssit ovat täynnä terveyteesi liittyviä asioita, mutta kukaan ei väännä ratakiskosta asiaa suusi terveydestä.

Se muuttuu nyt.

Se, mistä erityisesti haluan sinulle kertoa, ovat ikenesi. Ihmisen kehossa ei ole missään muualla vastaavaa ainutlaatuista kudosta kuin hampaitasi ympäröivä vaaleanpunainen ien. Suusi on kehosi ainut paikka, jossa luut työntyvät pehmytkudoksen läpi. Ja siinä ne sitten nököttävät, hurmaavat hampaasi.

Terveessä suussa hampaasi ovat tiukasti kiinni kiinteän ja treenatun ikenen turvallisessa sylissä. Jos tämä ote alkaa pettää, voit lopulta jopa menettää hampaasi ja sitä ennen sairastunut ien on vaarantanut koko kehosi terveyden. Huonovointiset ikenet ovat Suomessa suuri kansanterveydellinen ongelma. Laske siis ennemmin kuuluvasi siihen ryhmään, jolla ongelmia on kuin niihin onnekkaisiin, joilla ientulehdusta ei ole. Moni elää “kaikki on hyvin” -harhaluulossa.

Ikenilläsi on siis suuhusi ja koko terveyteesi supervoima, jota voit toiminnallasi ohjata joko tuhoamaan tai suojelemaan terveyttäsi.

Valitse vapaasti: oletko oman suusi hyvis vai pahis?

Suusi voi sikäli tuntua jopa ärsyttävältä, koska sen hoitamisen tärkein tekijä olet aivan sinä itse. Et voi sysätä vastuuta suusi huonosta kunnosta vain muille tai napata pilleriä parantaaksesi sen terveyttä. Nykyisinhän me ihmiset toivoisimme lääketieteen ratkaisevan kaikki ongelmamme lääkkeillä. Suussa se valitettavasti tarkoittaa hampaan paikkaamista tai poistamista, ei ole pilleriä.

Tai oikeastaan on! Pieni ihmeitä tekevä ja liiaksi unohdettu punainen pilleri, joka vaatii sinua tekemään enemmän lihastyötä – plakkiväritabletti. Kerron tästä myöhemmin omassa blogikirjoituksessaan.

Liike on lääke myös suussasi ja se on tärkein supervoima, jonka sinä voit suullesi antaa. Hampaiden ja ikenien hoidossa tärkeintä on heilutella menemään harjaa ja lankaa joka päivä. Hammastahnat ja muut aineet ovat oiva apuväline, mutta eivät korvaa lihastyötäsi. Sähköharjalla voi toki tehostaa liikettä, mutta sähköistettykään harja ei mene suuhusi itsenäisesti. Lainatakseni kuitenkin yhtä maamme parasta iensairauksien erikoishammaslääkäriä: “Sähköhammasharjan tulisi olla kansalaisvelvollisuus.” Olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä ja omistan tälle myöhemmin oman blogikirjoituksensa.

Sinulla on tietenkin vapaus valita. Valita, oletko suusi puolella vai sitä vastaan. Toivon, että päätät pelata suusi joukkueessa oman terveytesi hyväksi.

Oletko suusi ja kehosi terveyden puolella vai sitä vastaan?

Suusi Supervoima: suusi auttamiseen superia voimaa

Haluan kaikella tällä huumorilla, piikittelyllä, rehellisyydellä ja rakkaudella olla auttamassa sinua oivaltamaan suuhusi liittyviä äärimmäisen merkityksellisiä asioita. Minä ja blogini olemme sinun puolellasi, suutasi varten. Vuosien kokemuksella ja tutkimusten valossa suomalaisilla ei pyyhi suussa kovin hyvin. Tämä tekee minut todella surulliseksi. Vaikka olenkin sitä mieltä, että suun hoitaminen hyvään lopputulokseen tähdäten voi olla oikeastaan aika vaikeaa, se ei silti ole tähtitiedettä. Moni kuitenkin suhtautuu asiaan tietämättään liian pinnallisesti. Mahdollisesti kukaan ammattilainen ei oikeasti ole kertonut sinulle, miten voisit tehdä asioita paremmin, jopa superhyvin.

Olen aina ihmetellyt, miksi puhdasta suuta mittaava rima on niin kovin matalalla. Ymmärrykseni mukaan puhtaan suun pitäisi tarkoittaa suuta, joka on puhdas. Näin ei kuitenkaan ole. Jos tiskikone jättää astiani likaiseksi, laitan kuppini koneeseen uudelleen. Kun pesen autoani, pesen sen puhtaaksi kokonaan enkä jätä kylkeen metristä raitaa. Hiukset pesen koko päästä ja housuista molemmat lahkeet. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? Kummasti suun puhtaudesta puhuttaessa asia ei tunnu olevan näin. Tuntuu vallitsevan käsite puhtausmittarista, joka on suulle aivan eri kuin kaikelle muulle. Se on löyhempi.

Suusisupervoima.fi-sivusto on siksi syntynyt suomalaisten suita varten, minulta sinun hampaillesi ja ikenillesi. Toivottavasti saan sinut innostumaan suustasi ja ajattelemaan asiaa uudella voimalla.

Halutessasi voit lukea myös, kuinka päädyin hammashoitoalalle ja miten hammaskauneushoitolani SmileSpa ja verkkokauppa Hampaille.fi saivat alkunsa. Jos haluat saada oman suusi supervoiman käyttöösi, voit selata hieman alaspäin ja liittyä uutiskirjelistalleni.